Menu

pátek 24. ledna 2014

Veganské tandoori masala

Vzhledem k mé lásce k vaření a jídlu jsem se rozhodla, že zde budu zveřejňovat jídla mnou uvařená včetně receptů. Všechna jídla budou vhodná pro vegany a i masožrouti snad uvidí, že nejíme jen "zelí". :) První recept bude tak trochu jiný, jelikož jsem k němu nedělala fotodokumentaci a přidám akorát fotku hotového jídla.

Předem upozorňuji, že nejsem žádná školená kuchařka a vím, že se musím o gastronomii ještě hodně učit. A vzhledem k tomu, že se většinou neřídím žádnými recepty a sama si je vymýšlím, vše vařím takovou metodou pokus-omyl.Také mé recepty obsahují většinou málo ingrediencí. Můj první food příspěvek bude o prvním "indickém" jídle, které jsem zkoušela vařit. Omluvte proto prosím nějaké kulinářské prohřešky, ale věřte, že chuťový výsledek byl prostě boží. :)


Na jednu (obrovskou - měla jsem potíže s dojedením) porci potřebujete:

půl hrnku hnědé rýže (pokud vám nechutná hnědá, samozřejmě použijte jakoukoli, tradičně basmati)
koření tandoori masala - koupíte v obchodech s kořením, nebo si ho můžete namíchat sami
čerstvou chilli papričku - pokud nemáte rádi ostré, bohatě vám bude stačit jídlo bez této přísady
cca 80g hlívy ústřičné
1 menší mrkev
pórek
150 - 200 ml kokosového mléka
olivový olej

To by bylo vše. A teď jak to připravíte?

Rýži propláchněte a dejte do hrnce s vodou v poměru 1:1,5 - jeden díl rýže na 1,5 dílu vody. Pozor! Tohle udělejte s tak půlhodinovým předstihem, když se rýže předem namočí, je potom vláčnější.

Nakrájejte chilli nadrobno, pak mrkev, hlívu i pórek. Rozpalte pánev na mírném plameni, přidejte olivový olej. Jakmile bude pánev dostatečně rozpálená, přidejte jednu polévkovou lžíci tandoori masala a nechte zpražit. Potom přidejte mrkev a orestujte. Po nějakých osmi minutách přidejte nakrájenou hlívu a chilli papričku, to vše restujte cca 5 minut. Přilijte necelých 1dl vody, zamíchejte a přikryjte pokličkou. Nechte dusit 10 minut.

Mezitím začněte vařit rýži. Pozor! Hrnec musí být po celou dobu vaření přikrytý pokličkou.

Když máte hlívu a mrkev podušenou, přidejte pórek a zalijte kokosovým mlékem. Zamíchejte a nechte na mírném plameni pobublávat cca 10 minut. Pak odstavte. Pozor, ať pórek nepřevaříte, jinak nebude šťavnatý, ale hnusně rozvařený.

Rýži vařte, dokud nevstřebá všechnu vodu. Jakmile se tak stane, nechte jí pod pokličkou tak deset minut "dodělat".

Pak už jen dáte na talíř a pokud jíte sami, popřejete si dobrou chuť a užíváte si vůni indického koření. Já si k jídlu pustila Black Books. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat